IMG-20220327-WA0002

Gezelligheid op Hobbit-niveau.

Eén van de complimenten, die we in 2022 van klanten kregen. Het was tijdens een groot feest met een veerbootje, outdoor koken en alles erop en eraan.

 

Is dat wat. Hobbitgezelligheid als onze toegevoegde waarde voor de keten.

 

Nu is het ook wel een beetje zo. Wij vinden het heel leuk dat als het een hele drukke dag was dat we dan ‘s avonds bij de buurman aanbellen of we meer hamburgers mogen. Hij rijdt dan even langs de zaak om een paar bakken op te halen en lacht vrolijk: waren jullie uitverkocht?

Nu ben ik naast patatbakker ook bedrijfskundige. En rondom het duurzame kleine gezellige denken hebben we een workshop opgericht. In deze workshop nemen we jullie mee in ons proces in combinatie met een van onze leuke toeleveranciers. We vertellen beiden ons verhaal. Het gaat over twee authentieke bolwerken, die samen een meerwaarde voor de markt weten te creëren. Geloof me dat dat niet zonder slag of stoot gaat. Soms is de weg moeilijk. Maar met veel liefde, hard werk en soms een beetje geduld kom je er.

 

Het is niet de bedoeling dat je alleen komt, maar nodig een leuk team voor, naast, boven of onder jullie uit. Of een leuke klant of toeleverancier. Vervolgens gaan jullie aan de slag om één nieuw voorbeeld van een originele duurzame korte lijn te maken.

 

Daarna met Danielle Boers aan de slag met je eigen leven. Hoe kun jij het oergevoel wat hierbij komt verder vertalen naar jezelf. Nuchter, klein, praktisch maar gezellig.

Het kan zo maar zijn dat we Brenda van der Steeg uitnodigen om te vertellen over onze samenwerking. Zij heeft een evenementenbureau. We organiseren samen mooie teamdagen. Ze zingt dan ook vaak samen met haar vader. Hopelijk gaat ze dit naast het vertellen van haar verhaal tijdens jullie workshop ook doen! 

profiel boerderij

Wat er in jouw omgeving groeit is goed voor jou

Wat er in jouw omgeving groeit, dat is goed voor jou. Daar moet je gebruik van maken.

Deze mooie wijsheid kreeg ik van Brenda van der Steeg, die hem weer gekregen heeft in Oostenrijk. We hadden het over weegbree en andere planten en kruiden. Degene die je zomaar overal kunt tegenkomen en die medicinale kruiden bevatten of lekker zijn.

Figuurlijk telt deze stelling ook voor ons. Ik heb net als mijn man lang in het bedrijfsleven gewerkt. In 2020 zijn we het restaurant De geschilde aardappel begonnen. We werken met leuke lokale partijen om ons heen. Veel hebben niet eens een website, maar ze zijn wel groeiend en stralend. Het geeft het verhaal aan ons bedrijf.


Mensen vinden het leuk dat de aardappelen voor onze patat uit de buurt komen, het vlees van de slager uit het dorp, het ijs van de bio ijsboerderij en de kaas van Jannie uit Genemuiden. Ze vragen naar de producten. Vinden het leuk dat ze zelf ook op zoek kunnen gaan naar de ingrediënten. Ze vinden het leuk dat wij Jacco en Jojanneke zijn en niet alleen maar patatbakkers en bediening. We zetten een verhaal neer door klein zelfstandig te ondernemen. Vaak komen er ook verhalen over andere restaurantjes met lokale gerechten. Dat vind ik sfeer hoor.


Hoe is dat in jouw leven? Wat groeit er in jouw omgeving? En groei je zelf? Leef je je verhaal? Heb je het verteld? En jouw team? Groeien jullie? En werken jullie samen met alle groeiende sterren om jullie heen?
 


Wil je jouw of jullie verhaal verder ontdekken? Kom eens langs bij authenticiteitscoach @Danielle Boers. Willen jullie een mooie wandeling in de natuur, waarbij je uitleg krijgt over allerlei plaatselijke planten en wat je hiermee zou kunnen doen? Neem contact op met ons of @Brenda van der Steeg. En neem er een lekker patatje bij op de boerderij.

6

Voordeel klein lokaal leven, werken en ondernemen: Je wordt minder geleefd

Onze ervaring van afgelopen jaar was dat we met enorme prijsstijgingen te maken kregen. Deze prijsstijgingen waren groter bij de Sligro en de andere grote maatschappijen dan bij Simon en Mariska, Dick, Geert, Eva en Jannie.

Dit zie ik als een voordeel van kleine lokale lijnen in je bedrijf. De grote lange lijnen gebruiken hoe je het ook bekijkt meer energie. Je hebt gewoon meer transport, opslag en andere energie kosten door de hele keten heen. En dus moesten hier de prijzen soms met drie of vier worden vermenigvuldigd. Met de kleinere partijen hadden we ook prijsverhogingen, maar minder. Je staat meer met zijn allen samen aan het roer. Overleg is mogelijk. Samen sterk staan ook. Andersom gedacht kun je namelijk door origineel te ondernemen met korte lijnen samen grotere marges maken. Er vloeit minder geld weg naar grote investeringsmaatschappijen.


Hoe kun je in jouw bedrijf nog meer korte duurzame lijnen maken in deze tijd? Hoe bevorder je klein origineel samenwerken met teams voor, naast, boven of onder jullie teams? Of met klanten of toeleveranciers.

 


Wil je eens brainstormen over dit onderwerp? Niet direct groot, maar gewoon mooie dingen met anderen creëren. Authentiek samenwerkend vanuit jullie stralende ik. Kom eens langs. Samen met authenticiteitscoach Danielle Boers organiseren we leuke teamdagen. Uiteraard in een gezellige kleine oer-ambiance. 

IMG-20220327-WA0006

Klein lokaal leven, werken en ondernemen

De oplossing voor het welzijn van de aarde is dat iedereen weer lokaal gaat leven. Eigen moestuin, producten uit de regio. Eigen festivals en sport. Eigen gezelligheid. Over reizen doe je lang, want dat gaat lopend of op de fiets. Uiteraard slaap je dan in B&B’s die lokale gerechten serveren vanuit die regio. Oer in de moderne vorm.


Het is een overweging natuurlijk, geen stelling.


Maar wij vinden het wel erg leuk om dit gedachtengoed meer en meer in ons bedrijf te krijgen. We maken patat van verse aardappelen en salades met echt goede olie en kruiden. Een aantal producten van onze kaart zijn lokale specialiteiten. Als voorbeeld komen de aardappelen van Simon en Mariska en de halloumi van Jannie. Beiden uit dorpen verderop. Als het even kan haal ik het op de fiets. De zakken voor de aardappelen gaan weer mee terug. We schillen de aardappelen per dag op maat en bakken ze in pure olie. De aardappel, die je bij ons eet, kent geen plastic zak, geen vriezers, geen vrachtwagens, en geen e-nummers. En dat is lekker. Onze klanten zijn er dol op. Je proeft weer de echte smaak van groente krijgen we vaak te horen.


Het is wel veel werk. Aardappelen zijn altijd anders, in iedere seizoen van het jaar. Het is flink puzzelen met iedere keer weer andere baktijden. Het slepen en schillen van de aardappelen is een hele klus. Van een collega-patatbakker hoorde ik een hoofdschuddend: “wat een werk”. Soms moeten onze klanten wat langer wachten omdat we alles vers bereiden. Maar tja, het hoort bij de vibe en klanten vinden het niet erg.


Wij hebben als droom ons hele bedrijf op den duur op deze manier in te richten. Alles vers, puur en lokaal. Dit lukt ons in deze maatschappij nog niet helemaal. Maar we gaan er stap voor stap naar toe. Het brengt het gevoel van echt leven bij mij.

Als deze korte lijn van land naar het bord zo lekker, duurzaam en gezond is, waarom zijn er dan nog niet veel meer van dit soort logische lijntjes in het land?


In veel bedrijven zijn kleine lokale lijnen, maar het kan vast meer. En hoe zit het met de teams in bedrijven? Kunnen zij nog meer lokaal goed samenwerken met de teams voor, naast, boven of onder hen? Of met klanten of toeleveranciers. Kortere lijnen vanuit iedereen. Dat geeft meer kracht vanuit jullie authenticiteit.


Een teamontwikkeldag over dit onderwerp? Of gewoon onze duurzame oer locatie huren met heerlijk lokaal eten? Neem contact op.