Klein lokaal leven, werken en ondernemen

De oplossing voor het welzijn van de aarde is dat iedereen weer lokaal gaat leven. Eigen moestuin, producten uit de regio. Eigen festivals en sport. Eigen gezelligheid. Over reizen doe je lang, want dat gaat lopend of op de fiets. Uiteraard slaap je dan in B&B’s die lokale gerechten serveren vanuit die regio. Oer in de moderne vorm.


Het is een overweging natuurlijk, geen stelling.


Maar wij vinden het wel erg leuk om dit gedachtengoed meer en meer in ons bedrijf te krijgen. We maken patat van verse aardappelen en salades met echt goede olie en kruiden. Een aantal producten van onze kaart zijn lokale specialiteiten. Als voorbeeld komen de aardappelen van Simon en Mariska en de halloumi van Jannie. Beiden uit dorpen verderop. Als het even kan haal ik het op de fiets. De zakken voor de aardappelen gaan weer mee terug. We schillen de aardappelen per dag op maat en bakken ze in pure olie. De aardappel, die je bij ons eet, kent geen plastic zak, geen vriezers, geen vrachtwagens, en geen e-nummers. En dat is lekker. Onze klanten zijn er dol op. Je proeft weer de echte smaak van groente krijgen we vaak te horen.


Het is wel veel werk. Aardappelen zijn altijd anders, in iedere seizoen van het jaar. Het is flink puzzelen met iedere keer weer andere baktijden. Het slepen en schillen van de aardappelen is een hele klus. Van een collega-patatbakker hoorde ik een hoofdschuddend: “wat een werk”. Soms moeten onze klanten wat langer wachten omdat we alles vers bereiden. Maar tja, het hoort bij de vibe en klanten vinden het niet erg.


Wij hebben als droom ons hele bedrijf op den duur op deze manier in te richten. Alles vers, puur en lokaal. Dit lukt ons in deze maatschappij nog niet helemaal. Maar we gaan er stap voor stap naar toe. Het brengt het gevoel van echt leven bij mij.

Als deze korte lijn van land naar het bord zo lekker, duurzaam en gezond is, waarom zijn er dan nog niet veel meer van dit soort logische lijntjes in het land?


In veel bedrijven zijn kleine lokale lijnen, maar het kan vast meer. En hoe zit het met de teams in bedrijven? Kunnen zij nog meer lokaal goed samenwerken met de teams voor, naast, boven of onder hen? Of met klanten of toeleveranciers. Kortere lijnen vanuit iedereen. Dat geeft meer kracht vanuit jullie authenticiteit.


Een teamontwikkeldag over dit onderwerp? Of gewoon onze duurzame oer locatie huren met heerlijk lokaal eten? Neem contact op.

Meer nieuws en inspiratie

Leiderschap

Leiderschap in een driehoek op de kop wereld is ondersteunen en stimuleren. Je vraagt je teams regelmatig wat zij verbeteren,

Lees meer
Shopping Basket