De oplossing
voor het welzijn van de aarde is dat iedereen weer lokaal gaat leven. Eigen
moestuin, producten uit de regio. Eigen festivals en sport. Eigen gezelligheid.
Over reizen doe je lang, want dat gaat lopend of op de fiets. Uiteraard slaap
je dan in B&B’s die lokale gerechten serveren vanuit die regio. Oer in de
moderne vorm.
Het is een
overweging natuurlijk, geen stelling.
Maar wij
vinden het wel erg leuk om dit gedachtengoed meer en meer in ons bedrijf te
krijgen. We maken patat van verse aardappelen en salades met echt goede olie en
kruiden. Een aantal producten van onze kaart zijn lokale specialiteiten. Als
voorbeeld komen de aardappelen van Simon en Mariska en de halloumi van Jannie.
Beiden uit dorpen verderop. Als het even kan haal ik het op de fiets. De zakken
voor de aardappelen gaan weer mee terug. We schillen de aardappelen per dag op
maat en bakken ze in pure olie. De aardappel, die je bij ons eet, kent geen
plastic zak, geen vriezers, geen vrachtwagens, en geen e-nummers. En dat is
lekker. Onze klanten zijn er dol op. Je proeft weer de echte smaak van groente
krijgen we vaak te horen.
Het is wel
veel werk. Aardappelen zijn altijd anders, in iedere seizoen van het jaar. Het
is flink puzzelen met iedere keer weer andere baktijden. Het slepen en schillen
van de aardappelen is een hele klus. Van een collega-patatbakker hoorde ik een
hoofdschuddend: “wat een werk”. Soms moeten onze klanten wat langer wachten
omdat we alles vers bereiden. Maar tja, het hoort bij de vibe en klanten vinden
het niet erg.
Wij hebben
als droom ons hele bedrijf op den duur op deze manier in te richten. Alles
vers, puur en lokaal. Dit lukt ons in deze maatschappij nog niet helemaal. Maar
we gaan er stap voor stap naar toe. Het brengt het gevoel van echt leven bij
mij.
Als deze
korte lijn van land naar het bord zo lekker, duurzaam en gezond is, waarom zijn
er dan nog niet veel meer van dit soort logische lijntjes in het land?
In veel
bedrijven zijn kleine lokale lijnen, maar het kan vast meer. En hoe zit het met
de teams in bedrijven? Kunnen zij nog meer lokaal goed samenwerken met de teams
voor, naast, boven of onder hen? Of met klanten of toeleveranciers. Kortere
lijnen vanuit iedereen. Dat geeft meer kracht vanuit jullie authenticiteit.
Een
teamontwikkeldag over dit onderwerp? Of gewoon onze duurzame oer locatie huren met
heerlijk lokaal eten? Neem contact op.