Teamdagen

Wil je ook als team meer leiderschap ontwikkelen, echt samenwerken, een gezamenlijke droom ontwikkelen of continu leren verbeteren, kom dan eens langs. Ik organiseer teamdagen, die leuk en leerzaam zijn. Pure activiteiten in rust en in de natuur. Persoonlijke groei door meer jezelf te zijn. Frustraties en oordelen uit en vanuit een puurheid buiten de lijnen gaan kleuren. 

 

Driehoek op de kop

 
In een bedrijf is het productieproces het allerbelangrijkst. Daar draait het om, daar verdien je geld mee. Alle onderdelen dragen hun steentje bij en iedereen is belangrijk. Je weet wie je klanten zijn en waarom je de dingen doet. De leiding ondersteunt dit belangrijke proces en laat iedereen doen waar hij en zij goed in is. Je mag mee denken en elke keer verbeter je met zijn allen de stroom.

Om hier te komen is er werk aan de winkel. Het gaat niet zo maar. Een principe staat en er is een team gevormd. Maar om echt continu beter te worden, heb je communicatie nodig.

 

 

Continu samen verbeteren

 

 

Teams bewust maken van hun ideale wereld, hoe het nu is en wat de eerst volgende stap is naar de toekomst, is wat ik ondersteun. In de lean wereld komen teams regelmatig bij elkaar. Ze werken aan relaties, ze werken aan hun DNA en ze werken aan hun toekomstdroom. Repeterend, elke keer weer. Dat is leuk, het geeft nut en samenwerking. Ik heb veel groepen en zelfs hele organisaties gezien die ontzettend veranderd zijn door zo te werken. In het begin is het onwennig, maar door bijvoorbeeld iedere zes weken bij elkaar te komen en iedere keer weer te bepalen wat de eerst volgende verbeterstap is, zie ik mensen blijer worden. Meer nut voelen.

Gezamenlijke toekomstdroom

 

Praktisch gezien kun je het best samen een toekomstbeeld schetsen. Deze werk je uit en maak je ontzettend mooi. Hang het op de muur en neem het in iedere sessie mee. Hierin neem je ook alle emoties en ieder gewenst gedrag mee. Vervolgens schets je de huidige situatie. Dit kun je feitelijker doen. Het is wat het is. Meestal zit er een gat tussen A en B. Er zijn meerdere wegen om daar naar toe te gaan. De kunst is om 1 stap samen te kiezen. Je gaat hiermee aan de slag. Soms simpel met heel veel bijeffect. Soms grote stap alleen voor jullie zelf. Soms grappige stap … ga maar door. 

Oordelen en frustraties uit

 

Na 6 weken veeg je alles schoon. Er is een nieuwe huidige situatie. De droom blijft, maar de huidige situatie bepaal je opnieuw. Evenals de eerst volgende verbeterstap. Geen onnodig lange checklisten of extra werkdruk. Goed of fout bestaat ook niet. Na zes weken begin je weer schoon aan een nieuwe stap. De wereld is immers altijd veranderd nadat jullie een mooie stap hebben gezet. 

Dit fenomeen heb ik mogen ervaren als verfrissend. Teams vrij van frustratie en oordelen aan het creëren en verbeteren. Na een aantal keer wordt het bepalen van de huidige toestand en de volgende stap makkelijker. Er komt tijd en ruimte om het over dingen te hebben.

De dagen

 

Ik begeleid dit soort sessies. Soms zit ik er iedere zes weken bij. Soms kunnen teams het zelf. Soms doen ze dit samen met HR of hun manager en kom ik er af en toe bij. Soms begeleid ik de managers. Persoonlijk vind ik dat het leukste. Hoe meer teams mee doen samen met de managers en directie hoe groter de olievlek.

Praktisch biedt ik leuke dagen aan. De bovenstaande onderwerpen droom, huidige situatie en de eerste volgende stap zijn de kern. En rondom deze kern kunnen we aan alle kanten de diepgang in gaan of juist vrolijke uitjes organiseren.

 

Zie hier een aantal actieve blokken, die jullie dag in plaats van alleen leren ook leuk kunnen maken.

 

Wil je dit ook? Kom dan vooral je teamontwikkeling bij ons beleven. Mijn passie is om in de rust van de natuur jullie mooie, praktische maar ook uitdagende opdrachten te geven. De uitkomst zal resulteren in iets waar jullie direct iets aan hebben in je dagelijkse werk. Teams gaan weg met het gevoel “dit is geen eenmalig iets, hier gaan we samen echt wat mee doen”.