Vertrouwen in je organisatie

Bij het lean van Toyota wordt het gevoel van veiligheid als een basis gezien. Ook Mike Rother schrijft hierover in het begin van het boek Toyota Kata, waarin hij de echte geheimen achter het succesvolle lean van Toyota uitlegt: “Niemand wordt ontslagen bij Toyota”.

Ik heb in 2 bedrijven lang gewerkt. Bij 1 was het absoluut geen standaard om mensen zomaar uit functies te zetten of van plekken af te halen. Bij de andere wel. Bij nummer één werkten de lean trajecten wel en bij nummer twee niet. Toeval of is dit toch echt één van de bases, waar je als management aan moet werken?

Paarden in de natuur zijn vrij en voelen zich veilig door de groep. In deze maatschappij worden ze soms zomaar verkocht en mogen ze iedere keer weer nieuwe familiebanden opbouwen. Dit is ongevraagd en soms niet bevorderlijk voor een basisvertrouwen. Wij hebben een stal en krijgen nog wel eens paarden, die het niet helemaal konden vinden bij andere eigenaren. Enkele komen meer dan gestrest aan. Wat denk je dat wij als eerste doen voordat we uberhaupt beginnen om het paard iets te leren. Inderdaad. Bouwen aan vertrouwen. Het paard zich weer veilig laten voelen.

Mocht je aan dit fenomeen (of andere lean fenomenen) in je team of in je bedrijf willen werken. En wil je dit in rust doen. Echte stappen maken met goede vergelijkingen uit de natuur en echte gesprekken voeren. Dan kun je zeker bij mij langskomen. Teamtrainingen, op basis van het lean van Toyota, aan alle kanten uitgelicht.

Meer nieuws en inspiratie

Puur

Alles in ons bedrijf is heel puur. Puur, vers eten. En ook pure activiteiten tijdens de teambuilding dagen. Een team,

Lees meer

Lichter ondernemen

Lichter ondernemen is onder andere oordeelloos leren denken. Geen oordelen over anderen en de oordelen van anderen over jou niet

Lees meer
Shopping Basket