Lean is elkaar steeds meer waarderen

Lean is elkaar steeds meer waarderen door samen stappen te zetten


Als teams na een lean-sessie aankomen met een verbetering als “we gaan beter communiceren” zijn ze nog niet klaar. Als je continu wilt verbeteren zoals Toyota dat doet dan is een verbetering samen iets doen. Niet praten over, maar samen iets maken.


Pas als je samen iets maakt of verbetert, kom je er achter wat je partner goed kan en wat jij goed kunt. Je komt er met zijn allen achter dat het handig is dat iedereen anders is. De bijvangst is dat je elkaar nog beter gaat waarderen zoals je bent.


Dat kunnen waarderen vergt wel de dat je zelf vrij opgeruimd bent. Oordelen en frustraties uit. Verwijten uit. Fouten maken is niet erg. Fouten verdoezelen wel.


Dat moet je leren met zijn allen. Toyota besteed daar aandacht aan. Veel. En niet door er over te praten of er trainingen over te geven maar door te doen.


Rust en ruimte in je eigen systeem.

Rust en ruimte in je team.

Rust en ruimte in het hele systeem.


Dat zijn de voorwaarden om samen open naar de toekomst te kijken. Deze is namelijk ongedefinieerd als je maar leeg en open durft te kijken.


Toyota leert door het elke keer weer klein samen te verbeteren haar mensen samenwerken. En op een knappe manier regelen ze dit door het hele bedrijf heen. Ook verticaal. Het iedere keer weer samen verbeteringen doorvoeren leert haar mensen open naar de toekomst te kijken. Ze wil dat mensen elkaar waarderen en weer dromen gaan krijgen. Grijs opbouwen om te verstoppen of de toekomst dichtspijkeren wordt stelselmatig afgeleerd. Want als je niet durft te veranderen zal er ook niets veranderen. Samen iedere keer stapjes zetten om het systeem beter en beter te maken wordt gewaardeerd.


Meer weten? Lees Toyota Kata van  Mike Rother of bel mij.


Meer nieuws en inspiratie

Driehoek op zijn kop

Wij verhuren een vergaderzaal en een mooi bijbehorend terras. Onze manier om maatschappelijk verantwoord te ondernemen is om af en

Lees meer
Shopping Basket