Echt leiding geven

Hoe zou het zijn als alle mensen in je bedrijf echt aan zijn. Niet denken zoals ze denken dat andere mensen willen dat ze denken, maar zelf. Alsof het hun eigen bedrijf is. Ze denken niet vanuit een functie of uit een rol, maar authentiek.

Hoe zou het zijn als alle ballast van machtstrijdjes en angsten er niet meer zou zijn. Niet binnen je organisatie en ook niet tussen jouw bedrijf en de klanten en toeleveranciers om je heen. Wat als de volle potentie wordt benut.

Misschien is het een utopie, misschien is het iets waar je als leidinggevenden aan kunt werken.

Bij Toyota en andere bedrijven in de lean wereld kun je verschillende managementmethoden vinden die dit gevoel meer en meer te ontluiken. Bijvoorbeeld helpt het fenomeen ‘driehoek op de kop’ mee. Wanneer er gestuurd wordt vanuit de driehoek op de kop staat de leider onder de mensen. De rol is stimuleren en motiveren van de denkkracht van de mensen boven je. En overzicht te houden over het geheel. Overzicht over hoe processen in elkaar grijpen. Als je groeit en meer mensenkennis en meer helicopter-view ontwikkeld krijg je promotie naar beneden. Niet als je meer kennis vergaard en je kunt delegeren. Echt driehoek op de kop denken helpt mee om de kennis binnen je bedrijf boven tafel te krijgen.  

 

Een manier om bij groepen de ‘echtheid’ aan te wakkeren is om ze als verbeterstap iets echts te laten produceren. Als je groepen vraagt om iedere keer weer een verbeterstap te nemen, is er een kans dat ze in flow komen. Soms (eigenlijk best vaak) willen groepen richting een stap als “meer open communiceren” “meer tijd voor elkaar”. Bij mij gaat dat er nooit in. De verbeterstap, die ik van groepen wens is concreet iets samen maken. Iets produceren. Gaandeweg kun je het dan hebben over gedrag, gevoel en afspraken. Echte stappen, echte flow. En je hebt er nog iets aan ook. Dat kan zomaar leiden tot echte trots.

Meer nieuws en inspiratie

Driehoek op zijn kop

Wij verhuren een vergaderzaal en een mooi bijbehorend terras. Onze manier om maatschappelijk verantwoord te ondernemen is om af en

Lees meer
Shopping Basket